Path of Deinstitutionalization-Urgent Moves (PODIUM)-Radni sastanak

16. Mar 2018.

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, u svojim prostorijama, 8. i 15. marta 2018.godine, organizovala je PODIUM radni sastanak, finansiran od strane EU kroz program ERASMUS +, uz pomoć BOŠ-a i Ambasade Švedske. Radnom sastanku prisustvovali su predstavnici i predstavnice civilnog sektora i relevantnih institucija.

Radni sastanak se satojao iz dva dela: 

- Prvog dana, 8.marta 2018.godine, Maša Pavlović i Lazar Stefanović iz MDRI-S prezentovali su prisutnima pojam deinstitucionalizacije i međunarodni okvir s posebnim osvrtom na član 19. i član 12. Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.  Potom su učesnici i učesnice sastanka diskutovali o procesu deinstitucionalizacije u Srbiji.

 

- Drugog dana, 15.marta 2018. godine, koleginice Marijana Jović i Nataša Milojević iz Ženske mirovne grupe (ŽMIG) predstavile su model podrške mladim osobama sa intelektualnim invaliditetom u odlučivanju, kao primer dobre prakse. Nakon toga učesnici i učesnice sastanaka udruženim snagama radili su na pronalaženju koraka neophodnih za sprovođenje procesa deinstitucionalizacije i unapređivanju usluga namenjenih životu u zajednici.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati ovde.