Odgovor Ministarstva za socijalna pitanja na dopise MDRI-S: Podaci o broju umrlih korisnika u domovima još uvek ne postoje

19. маја 2020.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je objedinjeni odgovor na dopise MDRI-S poslate ovom državnom organu u toku pandemije COVID-19. 

MDRI-S je u svojim dopisima tražila dodatne informacije o broju obolelih i umrlih i od COVID-19 u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj osoba sa invaliditetom i druge relevantne podatke. Takođe, predlagali smo izmeštanje osoba sa invaliditetom iz ustanova socijalne zaštite, gde god je to moguće, kao i usvajanje strategije deisntitucionalizacije i akcionog plana odmah po završetku vanrednog stanja.

Na navedene dopise Ministarstvo se izjasnilo tvrdnjama da je usvajanje strategije deinsitucionalizacije u planu u budućem periodu i da je upućena preporuka ustanovama za smeštaj da korisnike vraćaju u porodice kada je to moguće. Ministarstvo je takođe izjavilo da nema podatke o broju umrilh korisnika ustanova i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite u toku pandemije, kao i da će ovi podaci biti dostupni u narednom periodu.

Odgovor Ministarstva u celosti pogledajte ovde.