Saopštenje za štampu

20. марта 2011.

Kontakt:
Laurie Ahern – + 1.202.361.1402
Lahern@mdri.org
Kontakt u Srbiji:
Dragana Ćirić Milovanović
+ 381.60.406.88.33
dciric@mdri.org

Organizacija za ljudska prava svedoči o “torturi” nad decom i odraslim osobama sa invaliditetom u Sjedinjenim Američkim Državama

Upućuje se hitan apel Specijalnom izvestiocu Ujedinjenih nacija za pitanje torture u Ženevi

Washington, DC – April 29, 2010 – Mental Disability Rights International (MDRI) – međunarodna organizacija za ljudska prava – svedoči o tome da su deca i odrasle osobe sa invaliditetom izloženi torturi i zlostavljanju u „specijalnoj“ rezidencijalnoj ustanovi u Masačusetsu i podnosi „hitan apel“ Specijalnom izvestiocu UN za pitanje torture da Sjedinjenim Američkim Državama uputi zahtev za momentalni prekid torture.

U objavljenom izveštaju, Tortura kao terapija: Elektrošokovi i dugotrajno vezivanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nad decom i odraslim osobama sa ivaliditetom u Džadž Rotenberg Centru (Judge Rotenberg Center, dalje JRC), MDRI iznosi dokaze o upotrebi elektrošokova na nogama, rukama, trupu i stopalima osoba sa invaliditetom – koji se primenjuju nedeljama, mesecima, ponekad i godinama. JRC koristi kažnjavanje kao terapiju i aktivisti u SAD već decenijama pokušavaju da zatvore školu i zaustave ovakvu praksu. U školi se, takođe, koristi daska za fiksiranje u četiri tačke, gde se deca vezuju uz istovremenu primenu elektrošokova tokom više sati; ismevanje; uskraćivanje hrane; šok stolice; izolacija i dugotrajno vezivanje. Kod osoba koje borave u Centru identifikovane su različite dijagnoze koje se odnose na teškoće u ponašanju, intelektualne i mentalne teškoće poput autizma, bipolarnog poremećaja i teškoća u učenju.

„Okrutnost nad decom i odraslim osobama u JRC-u predstavlja psihološko i fizičko zlostavljanje, koje se koristi kao „terapija“. Žestog bol i patnja koji se nanose osobama koje tamo borave predstavlja kršenje Konvencije UN protiv torture. Prema našim saznanjima, JRC je jedina ustanova u SAD – moguće u celom svetu – u kojoj se struja i dugotrajno vezivanje i drugi oblici kažnjavanja namerno koriste za nanošenje bola deci sa problemima u ponašanju i koja to naziva terapijom“, izavila je Lori Ahern (Laurie Ahern), predsednica MDRI i autorka izveštaja.

MDRI apeluje na Specijalnog izvastioca, Obaminu Administraciju i Ministarstvo pravde , da zaustave zlostavljanje nad osobama sa invaliditetom u JRC-u.

MDRI je međunarodna organizacija za ljudska prava i zastupanje koja je posvećena zaštiti prava i punom učešću u društvu osoba sa invaliditetom širom sveta.

Kompletan izveštaj dostupan je na engleskom jeziku nahttp://www.mdri.org/PDFs/UrgentAppeal-MDRI.pdf

Saopštenje za medije, uz fotografije i video zapise, dostupno je nahttp://www.mdri.org/PDFs/UrgentAppeal-MDRI.pdf

Kontakt osoba za informacije o video klipovima i fotografijama je Erik Metjuz (Eric Mathews) +1.202.296.6522 ili +1.202.573.6429 (emathews@mdri.org)