Otvoreno pismo Platforme organizacija civilnog društva povodom Godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana

27. марта 2019.

Umesto unapređivanja položaja osoba sa mentalnim invaliditetom, preporukama u Redovnom godišnjem izveštaju za 2018. godinu podstiče se segregacija i kršenje
prava osoba sa invaliditetom.

Platforma organizacija civilnog društva izražava duboku zabrinutost zbog činjenice da Zaštitnik građama, nezavisni državni organ za zaštitu ljudskih prava daje preporuke suprotne međunarodnim standardima ljudskih prava, kao i zbog činjenice da još uvek nije izabran zamenik/ca Zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom.

Umesto podsticanja razvoja usluga za ostanak u porodici i stanovanje uz podršku za sve osobe sa invaliditetom, preporuke Zaštitnika građana su suprotne standardima međunarodnog prava i Poglavlja 19 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koje podrazumeva sprovođenje mera socijalne inkluzije. Međunarodna zajednica je zabrinuta zbog položaja osoba sa mentalnim invaliditetom u institucijama u Srbiji, o čemu svedoče izveštaji UN Komiteta za prava osoba sa invaliditetom, UN Komiteta protiv torture, Specijalnog izvestioca UN za torturu,UN Komiteta za prava deteta Evropske komisije, Evropskog komiteta za prevenciju torture i drugih tela kojim se konstatuje kršenje prava u ovim ustanovama i preporučuje smanjivanje broja korisnika u institucijama i razvijanje usluga u zajednici, odnosno, njihova deinstitucionalizacija.

Imajući u vidu da je Zaštitnik građana preporučio i bolje finansiranje usluga u zajednici, može se konstatovati da smatra da osobe sa autizmom treba da budu u institucijama, a da usluge u zajednici treba razvijati za ljude sa drugim tipovima invaliditeta. Ovakvo stanovište je nesumnjivo diskriminatorno, a argument koji se odnosi na duge liste čekanja očigledno nije valjan, jer ove liste postoje zbog nedostatka adekvatnih usluga i podrške u otvorenoj zajednici. 

Platforma organizacija civilnog društva predlaže  da Zaštitinik građana povuče sporne preporuke, kao i da o tome obavesti Narodnu skupštinu Republike Srbije i širu javnost.

Saopštenje u celosti možete preuzeti ovde.