Обука за особе са инвалидитетом, њихове родитеље/старатеље и организације особа са инвалидитетом о укључивању младих особа са менталним инвалидитетом у свет рада

8. oktobra 2019.

Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом MDRI-S и Удружење Наша Кућа позивају Вас на једнодневну обуку о значају укључивања младих особа са менталним инвалиидтетом у свет рада коју ћемо реализовати у петак 18. октобра 2019.године у Ужицу.

Обука је намењена особама са менталним инвалидитетом, родитељима/старатељима особа са инвалидитетом као и организацијама особа са инвалидитетом.Обука је осмишљена да се одвија у две паралелне групе. Једну групу чиниће особе са менталним инвалидитетом, а другу родитељи/старатељи особа са инвалидитетом и/или представници организација особа са инвалидитетом.

Током обуке разговораће се о важности пословне способности, националном законодавству и политикама везаним за пословну способности, процедурама за лишавање пословне способности и правима особа са инвалидитетом у поступку лишавања (заступање, саслушање, ревизија). Такође, учесници ће бити информисани о могућностима да се укључе у социјално предузетништво, како као предузетници, тако и као запослени у таквим предузећима.  Учесници ће добити опсежан материјал о овом питању и такође, биће информисани о моделима доношења одлука уз подршку. А особе са менталним инвалидитетом добиће прилагођен материјал рађен у формат лаком за разумевање.

Пријаве учешћа можете послати на и мејл адресу mdri.serbia@gmail.com, најкасније до среде 16. октобра 2019.године до 12 сати.

Позив у целости као и програм рада можете преузети овде.

Обуку реализујемо у оквиру пројекта Једнакост пред законом као предуслов за запошљавање особа са инвалидитетом (Еquality before the law as a precondition for employment of persons with disabilities EQUALIZER), који подржава Европска унија. Пројекат се реализује од децембра 2018 – децембра 2020. године.