COVID-19 Monitoring prava osoba sa invaliditetom (Disability Rights Monitor-DRM) poziva na okončanje policijskog nasilja i zlostavljanja osoba sa invaliditetom i članova njihovih porodica

05. Aug 2020.

 

Koordinaciona grupa za nadzor prava osoba sa invaliditetom COVID-19 izražava svoju zabrinutost zbog povećanja policijskog nasilja prema osobama sa invaliditetom tokom pandemije i poziva Vlade zemalja širom sveta da preduzmu hitne mere za sprečavanje surovog i nečovečnog postupanja.

............

U najekstremnijim slučajevima, kršenje mera policijskog časa bilo je pitanje života ili smrti. Na primer, na Filipinima je streljan i ubijen penzionisani vojnik sa post-traumatičnim poremećajem. U junu su u Keniji policijske snage ubile muškarca sa fizičkim invaliditetom zbog toga što nije nosio masku. Ugandske lokalne odbrambene jedinice pucale su u čoveka sa potpunim oštećenjem sluha i vida, koji se nalazio napolju u vreme policijskog časa. Na internetu se pojavio snimak policajca koji prebija čoveka sa invaliditetom, koji je navodno prekršio meru policijskog časa u Mozambiku. U Srbiji je mladića sa autizmom policija pretukla tokom protesta.

Saopštenje u celosti, na engleskom jeziku, možete preuzeti ovde.