Domaće i međunarodne organizacije u pismu premijerki Ani Brnabić traže informacije o smrtnim slučajevima osoba u ustanovama socijalne zaštite

31. јула 2020.

Traži se ukidanje institucionalne nege i osiguravanje prava na život u zajednici

 (Brisel, 31. jul 2020) – Šest organizacija osoba s invaliditetom i grupa koje se bave zašititom ljudskih prava navelo je danas u pismu upućenom predsednici Vlade Aovdeni Brnabić da bi Vlada Srbije trebalo da prikupi i objavi podatke o broju zaraženih i preminulih od posledica COVID-19 u ustanovama za osobe s invaliditetom. Ove organizacije navode da se bez transparentnih i kompletnih podataka ne mogu razumeti posledice pandemije COVID-19 po osobe u ustanovama.

Vlada Srbije nije pružila jasne ni sveobuhvatne podatke o ukupnom broju potvrđenih zaraženih i smrtnih slučajeva usled pandemije COVID-19 unutar ustanova. Vlasti su objavile podatke koji pokazuju da je 30. aprila 2020. bilo 574 zaražene osobe koje žive u rezidencijalnim ustanovama, uključujući one za osobe s invaliditetom. Nadležni su 28. jula objavili da su u takvim ustanovama zaražene 180 osobe.

„Ne zna se broj osoba s invaliditetom u ustanovama širom Srbije koje su preminule ili zaražene koronavirusom”, rekao je Milan Šveřepa, direktor organizacije Inclusion Europe. „Na primer, ne znamo koliko je osoba preminulo, od 574 zaraženih koliko ih je identifikovano 30. aprila. To je veoma zabrinjavajuće.”

Na osnovu vladinih podataka za 2019. godinu, više od 14.512 odraslih osoba i dece, uključujući osoba s invaliditetom živi, u državnim ustanovama. Neke osobe s invaliditetom su u ustanovi provele čitav život.

U nekolicini gradova u Srbiji su 10. jula i u narednim danima izbili protesti, pri čemu su učesnici kritikovali vladu zbog, između ostalog, nedovoljno izvještavanje o broju zaraženih i preminulih usled COVID-19 širom zemlje.

Pismo potpisuju sledeće organizacije: Inclusion Europe, European Network on Independent Living, Validity Foundation, Disability Rights International, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) i Human Rights Watch.

Počev od aprila, Human Rights Watch i MDRI-S uputile su pisma vladi, Ministarstvu za rad i Institutu za javno zdravlje Batut, zahtevajući informacije o, između ostalog, koracima koji su preduzeti radi sprečavanja širenja COVID-19 u rezidencijalnim ustanovama za decu i odrasle s invaliditetom, kao i o ukupnom broju zaraženih i preminulih. Vlada, Ministarstvo i „Batut“ nisu pružili tražene informacije.

„Važan aspekt reakcije na pandemiju COVID-19 je razumevanje obima i okolnosti slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva,” navela je Emina Ćerimović, viša istraživačica u oblasti prava osoba s invaliditetom u organizaciji Human Rights Watch. „Prikupljanje tih podataka je neophodno kako bi oni uticali na vladine politike, donošenje odluka i mere. Njihovo objavljivanje pomaže široj javnosti da razume uticaj pandemije na ustanove socijalne zaštite.”

Pandemija COVID-19 samo je pružila nove dokaze brojnih rizika koje nosi život u ustanovi. Dokazi širom sveta pokazuju da se COVID-19 širi velikom brzinom i da su osobe koje žive u neposrednoj blizini drugih u zatvorenom prostoru izložene naročito visokom riziku od zaražavanja.

Izveštaji o slučajevima zaraze i smrtnim slučajevima usled COVID-19 u rezidencijalnim ustanovama pojavili su se u brojnim zemljama, uključujući Ujedinjeno kraljevstvo, Francusku, Italiju i Rusiju. Osobe s određenim oblicima invaliditeta, poput onih koji utiču na kapacitet pluća, kao i starije osobe, izloženi su većem riziku od teških oblika bolesti i smrti usled COVID-19.

Objavljivanje jasnih podataka o broju zaraženih i preminulih od COVID-19 za osobe s invaliditetom u ustanovama predstavljalo bi i merljivu demonstraciju posvećenosti Srbije zaštiti prava osoba s invaliditetom, navodi se u pismu.

Osobe s invaliditetom koje žive u ustanovama socijalne zaštite širom Srbije lišene su i slobode kretanja i napuštanja ustanova, kao i mogućnosti da im članovi porodice ili druge osobe dođu u posetu. Zabrana poseta na snazi je od 12. marta, s izuzetkom perioda između 9. i 29. juna kad je Ministarstvo za rad dopuštalo određene posete pod veoma strogim uslovima.

„Osobe s invaliditetom koje žive u ustanovama socijalne zaštite su u većoj izolaciji nego ikad”, rekla je Maša Pavlović, projektna menadžerka organizacije MDRI-S. „Vlada Srbije trebalo bi da osigura da bilo kakve restrikcije kretanja i poseta budu srazmerne, te da pored zaštite osoba s invaliditetom i osoblja ustanova od rizika izlaganja virusu, u obzir uzmu i njihovu potrebu za porodicom i povezanošću, i pravo na slobodu.“

Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom, koju je Srbija ratifikovala 2009. godine, garantuje pravo svim osobama s invaliditetom da žive samostalno i budu uključeni u zajednicu, bez obzira na oblik invaliditeta i neophodan stepen podrške. 

„Prema ovom međunarodnom ugovoru o pravima osoba s invaliditetom, Srbija je obavezna da poštuje pravo svih osoba s invaliditetom na samostalan život u zajednici, bez obzira na oblik invaliditeta,  stepen potrebe za podrškom ili starost,” rekla je Ines Bulić Cojocariu, zamenica direktora organizacije European Network on Independent Living. „Vlada bi trebalo da obustavi praksu upućivanja osoba s invaliditetom u ustanove protiv njihove volje”.

Vlada Srbije bi trebalo da stvori jasan plan za postepeno ukidanje ustanova, navodi se u pismu. Vlada bi trebalo i da razvije usluge u zajednici, tako da deca s invaliditetom mogu da odrastaju u porodicama, a osobe s invaliditetom da žive samostalno uz odgovarajuću podršku.

„Srbija bi trebalo da prekine s praksom primoravanja dece i odraslih osoba s invaliditetom da žive u ustanovama,” naveo je Erik Rozental, direktor organizacije Disability Rights International. „Vlada mora da opredeli odgovarajuća finansijska sredstva i ljudske resurse za podršku prelaska sa institucionalne nege na samostalan život u zajednici.”  

Organizacije u pismu navode i da osobe s invaliditetom i organizacije koje ih zastupaju treba da budu uključene i delotvorno konsultovane po pitanju planova za izmeštanje iz ustanova, kao i planova za suzbijanje i oporavak od pandemije COVID-19 koji utiču na prava osoba s invaliditetom.

„Uz postojeće restrikcije kretanja i druge mere fizičkog distanciranja, Srbija bi trebalo da obezbedi kontinuitet usluga podrške u zajednici za osobe s invaliditetom,” rekao je Stiven Alen, izvršni kodirektor organizacije Validity Foundation. „To podrazumeva usluge koje se odnose na samostalan život, personalnu asistenciju i asistenciju kod kuće, usluge porodičnog saradnika i pristup terapiji i rehabilitaciji.”

 

Kontakti:

U Sarajevu: Emina Ćerimović (engleski, bosanski/hrvatski/srpski, švedski), +1-646-427-1814 (mobilni i WhatsApp); cerimoe@hrw.org; Twitter: @EminaCerimovic 

U Beogradu: Lazar Stefanović (srpski/bosanski/hrvatski, engleski), Mental Disability Rights Initiative Serbia (MDRI-S) +381604068833 (mobilni i WhatsApp); lstefanovic@driadvocacy.org  

U Budimpešti: Steven Allen (engleski), Validity Foundation +36302528444 (Mobilni i WhatsApp), Twitter: @ValidityNGO

U Briselu: Nataša Kokić (hrvatski, engleski, francuski, italijanski),  European Network on Independent Living +32470407855 (mobilni i whatsapp), natasa.kokic@enil.eu, Twitter: @ENIL_EU

U Londonu: Dragana Ćirić Milovanović (engleski, bosanski/hrvatski/srpski), Disability Rights International +447468105516 (mobilni i whatsapp), dciric@driadvocacy.org